15:25

13.03.18

2423

0

3

0

РОКАДА! Тръмп смени държавния секретар и шефа на ЦРУ /ОБНОВЕНА/

от редактор |

РОКАДА! Тръмп смени държавния секретар и шефа на ЦРУ /ОБНОВЕНА/

За пръв път жена поема разузнаването

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. Това съобщиха официални представители от Белия дом, цитирани от в. "Вашингтон Поуст". Самият Тръмп потвърди информацията в Туитър.

Още в края на лятото на 2017 г. се заговори, че Тилърсън може да подаде оставка или да бъде уволнен от президента. Новият дипломат №1 на САЩ ще бъде директорът на ЦРУ Майк Помпео, а неговото място за първи път заема жена - Джина Хаспъл, която бе зам.-директор на управлението. Вестникът отбелязва, че администрацията на президента организира голяма промяна в екипа за национална сигурност на фона на информацията за предстояща среща с КНДР.

"Майк Помпео, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа. Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му. Джина Хаспъл ще е новият директор на ЦРУ - първата жена на поста. Честито на всички", написа Тръмп в социалната мрежа Туитър. Съветник на Тилърсън заяви, цитиран от АП, че Тръмп не е обяснил причината за решението си на държавния секретар. По думите на съветника Тилърсън искал да остане на поста. От своя страна Тръмп заяви, че решението за уволнението е лично негово. "Сега Тилърсън ще бъде много по-щастлив. Различно мислене с Тилърсън, добра химия с Помпео", добави президентът в Туитър.

Още миналия петък Тръмп поискал Тилърсън да се оттегли. Димломат №1 на САЩ бе принуден да съкрати обиколката си в Африка и онзи ден се завърна във Вашингтон.

По-късно Тръмп обясни, че има „сходен мисловен процес" с Помпео, докато е имал разногласия с Тилърсън. „Всъщност, ние се разбирахме доста добре, но имахме разногласия по някои въпроси", заяви американският президент. „Ако погледнем сделката с Иран, аз мисля, че тя е ужасна... Така че ние не мислим еднакво", добави още той.

Що се отнася до Помпео, Тръмп похвали новия Държавен секретар за неговата „огромна енергия и огромен интелект". Според думите на американския президент, двамата винаги имат близки позиции и винаги са имали добри отношения и това е станало причина за назначението.

Според източник на Fox News, американският държавен глава се е решил на рокадата заради предстоящата среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун". „Президентът искаше да формира новия си екип преди предстоящите разговори със Северна Корея и различните търговски преговори", е заявил служителят на Белия Дом.
www.standartnews.com © всички права запазени