17:50

19.06.17

1175

0

0

0

Еврокомисията с нови мерки за борба с укриването на данъци

от Красимира Темелкова, наш пратеник в Брюксел |

Еврокомисията с нови мерки за борба с укриването на данъци

Европейската комисия ще представи тази сряда нови предложения за борба с укриването на данъци. Целта е да бъдат принудени т.нар. "финансови посредници" да не помагат на хора и компании да укриват парите си на места, смятани за "данъчен рай".

Друга цел на новите предложения е страните членки да си споделят информация как работят механизмите за криене на данъци.

До края на годината трябва да има и списък на страните, смятани за "данъчен рай". Понякога парите от укриване на налози може да се използват дори за финансиране на терористична дейност, коментира източник от Брюксел.

Еврокомисията работи също така и по хармонизиране на правилата за ДДС, така че да се предотвратят трансграничните измами с данък добавена стойност. Този вид измами и загуби от приходи от ДДС в Евросъюза са в размер на 50 млрд. евро годишно.

Очаква се след внасянето на законодателни предложения тази година за възстановяване на принципа на начисляване на ДДС при трансграничната търговия в рамките на ЕС тези измами да намалеят с до 80 процента.

Данните сочат още, че през 2014 г. е имало общо 159.5 млрд. евро загуба от несъбраните приходи от ДДС.
www.standartnews.com © всички права запазени