12:05

07.10.18

4230

0

9

0

Владимир Путин приема поздравления за рождения си ден

от редактор |

Владимир Путин приема поздравления за рождения си ден

Президентът на Русия Владимир Путин навършва днес 66 години. "Той ще прекара този ден със семейство, роднини и приятели", заяви прессекретарят Дмитрий Песков за ТАСС.

Рожденият ден на Путин, както при много от останалите хора, не попада сред официалните празници. Нито важната лично за него дата, нито неделята са причина за президента да отложи "за утре" въпросите, свързани с управлението на страната. В този смисъл държавният глава не може да се отдаде на празнуване, въпреки че понякога намира няколко дни за почивка. Неотдавна, например, президентът прекара съботния следобед на почивка в хакаската тайга.

Путин, който заема най-високата държавна длъжност, просто няма от кого да поиска отпуск. Със сигурност и той има нужда да се откъсне от ситуациите в страната и по света, да избере ден за отдих на открито или в кръг от близки хора.

Миналата година държавните дела го принудиха да прекара част от своя рожден ден на работно място далеч от Москва. Във въпросната събота той проведе оперативна среща с постоянните членове на руския Съвет за сигурност в Сочи.

В този ден Путин говори много с лидерите на други държави по телефона, приемайки поздравления. Както каза говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, тези разговори не са дълги и в тях не се обсъждат "възлови въпроси", но както и останалите телефонни обаждания, са част от работния график на държавния глава.

През 2016 г. Путин нямаше публични мероприятия в този ден. Година по-рано той отиде на мач на нощната хокейна лига, а през 2014 г. официално си взе почивка и отлетя, за да посрещне рождения си ден далеч от цивилизацията, в сибирската тайга. Няколко пъти на тази дата по щастливо стечение на обстоятелствата отпадаха големи международни събития с участието на президента на Руската федерация.

Според Песков, като цяло държавният глава често празнува своя рожден ден със семейство и приятели, а понякога и с колеги.

Внушителен е списъкът от подаръци за държавния глава, дори ако говорим само за онези от тях, с които широката общественост е запозната. Някои от подаръците за руския президент са от колегите му - лидерите на други държави. Например преди година президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов подари на Путин куче порода алабай.

Тази година един от първите, поздравили публично руския президент беше управляващия лидер на Република Сръбска Милорад Додик. На среща с Путин в Сочи преди седмица той ловко поведе разговора към изборите в страната си, насрочени за 7 октомври.

Додик припомни, че в този ден има и друго важно събитие - рожденият ден на президента на Русия. Той поздрави Путин за предстоящия празник и свали от ревера на сакото си значка със знамето на Република Сръбска, след което го даде на руския лидер. Връчвайки подаръка си, Додик забеляза, че това знаме е "всъщност обърнато знаме на Русия".

Не по-малко оригинални са и подаръците на обикновените хора, при това далеч не само руснаци. Търговски мрежи, ресторанти, обществени организации и лица от цял свят често организират акции или се стараят да поздравят Путин в този ден по всевъзможен оригинален начин.

Миналата година, когато руският президент отпразнува 65-годишния си рожден ден, германски бизнесмени му подадоха фланелка на националния отбор на Германия и статуетка на Лев Яшин, а във Вашингтон ресторант приготви пица Hot Like Putin (Гореща като Путин), с която цял ден угощаваше своите клиенти. В Ню Йорк друг ресторант направи специален "пететажен" бургер.

Европейците поздравиха руския президент не по-малко изкусно: по улиците на Париж и Берлин се появиха графити с топли думи по негов адрес в този ден. А британецът Андрю Картрайт публикува поздравлението си във вид на реклама в „Дейли Телеграф".

Оригинални акции се провеждат и в Русия. Например през цялата година Общоруският народен фронт (ОНФ) събираше "видеопоздравления на различни хора", от което направи невероятно оригинален колаж. А младежкият ОНФ на този ден ще проведе кампания "Пощенска картичка за президента", събирайки писмени поздравления към Путин от жителите на руските градове. Най-добрите пощенски картички, постъпили в ОНФ, те обещаха да предадат лично на Путин.
www.standartnews.com © всички права запазени