17:30

01.11.16

1363

0

0

0

Прокуратурата проверява кой замърсява въздуха в Разград

от Станка Христова |

Прокуратурата проверява кой замърсява въздуха в Разград
Снимка: archive.eufunds.bg

Окръжната прокуратура в Разград е разпоредила комплексна проверка на въздуха в Разград. Обвинителното ведомство се е самосезирало от публикации в местната преса за неприятна миризма в лудогорския град, чийто източник не е идентифициран.

Граждани и експерти твърдят, че обгазяването е със сероводород и амоняк, който се отделя от отпаднвите води на фармацевтичния завод „Биовет" в града. По време на дискусия в постоянната комисия по здравеопазване в местния парламент стана ясно, че замърсители могат да бъдат и други предприятия и хферми, които ползват или изхвърлят животинска тор.
Екипи на РИОСВ в Русе и Басейнова дирекция - Плевен вече са монтирали мобилни станции в Разград и замерват въздуха и водата. Първата проверка от миналата седмица е показала нива на сероводорода от 0,03 мг. в куб. м, което е шест пъти по високо от стойностите, регистрирани при предходното измерване. Въпреки завишеното съдържание на задушливия газ, въздух с такъв състав не еопасен за здравето на хората, обясни доктор Ася Генева, директор на РЗИ в града.

Мониторингът, разпореден от прокуратурата ще продължи. Данните от измерванията ще бъдат изпратени в Националния център за обществено здраве за експертна оценка. Анализът на експертите ще бъде даден на прокуратурата, която ще реши има ли виновни за обгазяването на Разград.
www.standartnews.com © всички права запазени