21:30

15.03.17

3415

0

8

0

С рейсове от чужбина избори не се печелят

от Проф. Михаил Константинов |

С рейсове от чужбина избори не се печелят

Конституционният съд няма да касира вота заради липсата на машинно гласуване

Поради факта, че ще броя гласовете от вота на 26 март, не мога да коментирам дали има някакви промени в електоралните нагласи в последните дни преди изборите. Мога да кажа обаче да кажа категорично, че скандалът с наша дипломатка, размяната на любезности между политици и журналисти – всичко това не трябва да отклонява вниманието ни от основните теми и отговорности пред държавата. А това са преките заплахи върху България и подготовката за председателството на Евросъюза. Това са ни основните задачи – националната сигурност и как ще се представим пред Европа от 1 януари 2018 година. Притеснява ме фактът, че ние точно за тези важни неща не говорим, а се занимаваме с това кой какво казал, какво направил и т.н.

Извинете, но това е несериозно !
Преди изборите прекалено много се преекспонира темата за прословутите гласове от Турция. Нека внеса една историческа справка. За 8 парламентарни избора от 1991 година до 2014 година включително,

тоталният ефект от гласуването в чужбина е 15 депутати

От общо избрани 1920. Това е под 1 процент. Всички тези 15 депутати са в сметката на ДПС. Което означава, че ДПС печели от Турция средно по двама депутати. Което е нищо. Това е пренебрежимо малък ефект. И на тези избори гласуването от Турция няма да промени резултата. Или да го кажем още по-нагледно – 100 автобуса от Турция по 60 души са 6000 души. Това е половин мандат. Защото един мандат е средно 12-15 хиляди гласа. Така че гласовете от Турция няма да повлияят на изборния резултат. Мисля че прогнозата ми е ще бъде точна - аз съм следил това гласуване в продължение на 25 години. Не мога да говоря конкретно и за дясното представителство в парламента, което по принцип е въпрос с повишена трудност. Мога да кажа само, че по начало

разцеплението не води до добри резултати.

Обратно – винаги донася лоши. Добри резултати се получават чрез обединение, а не чрез разцепление.
Българският избирател трябва да бъде сигурен, че неговият глас ще бъде коректно преброен. Това мога да го гарантирам. От него зависи кой ще влезе в парламента. Оттам-нататък избирателят да си опича акъла, а политиците да се занимават с важните неща, ако е възможно, а не с глупости. Защото не искам българската предизборна кампания да заприлича на американската. Казвам го най-отговорно. Ние не трябва да падаме до това ниво. Американската предизборна кампания е дъното. Надявам се да не стигне до дотам – кой, с кого, кога и как е спал.
На другия полюс са холандците – секции на всяка спирка, гара, летище, магазин – минаваш, гласуваш и си отиваш на работа. Освен това се отказаха от машините и си гласуват ръчно. При нас е странна работа – на последните избори имаше 500 машини, сега няма нито една. Но всички трябва да бъдат сигурни - Конституционният съд няма да касира изборите по тази причина. Може поради други, но точно поради причина няма да го направи. Защото практиката на българските и на световните съдилища е категорична: избори се касират само тогава, когато нарушението е в състояние да промени изборния резултат.
Пример – аз съм отишъл да гласувам за любимата си партия, било с машина, било с хартия. Тогава липсата на машина какво означава? Аз давам своя вот на хартия. Това не променя изборния резултат. Технологията не може да възпре моето желание да гласувам за любимата си партия.Това е важното.
www.standartnews.com © всички права запазени