Русото циганче като диагноза - Стандарт Нюз


15:12 ч.

20.10.13

3 мин.

9979

19

0

Русото циганче като диагноза | Мартин Карбовски

Русото циганче като диагноза

У нас отдавна децата в гетата се третират като роби

Снимка: архив Стандарт Нюз

Гръцката полиция "залови" русото момиченце Мария в един цигански катун край град Лариса. На полицаите им направило впечатление, че детето е русо, а родителите му са черни. Гръцката полиция (която не е българска), направила ДНК тест на хлапето и се установило ясно, че то не принадлежи на родителите си. Детето е социален олигофрен, трудно общува, търси храна и явно е ползвано за просия.


За да обясним един български проблем, трябва винаги да ползваме задгранични доказателства. А проблемът е, че у нас е много трудно да се проследява правенето, раждането, животът и размяната на деца от цигански произход. В махалите по стар природен обичай всеки гледа всеки. Или по-скоро всеки битува с всеки, без да полага конкретна грижа за отделни деца. Идеята за "мои деца", "собствените ми деца" е леко размита в общността, която живее полулегално на тази територия.


Припознаването и незаконното осиновяване е нещо често срещано в махалата на българските цигани, където много хора живеят без лична карта, а раждането на дете често прилича на селскостопанско мероприятие. Повечето деца в България от този тип се раждат с акт за раждане, но после той се изгубва, няма пари за нов, детето расте, където завари, и това заедно с липсващата лична карта на майката и бащата създава условия то да е общо. Институциите пък се занимават с тези деца само при смърт - това не е преувеличено.


Освен че детето може да е общо, то е и начин за прехрана - мога да ви разкажа как в семейство с шест деца около Варна четири от тях се ползват от родителите за получаване на социални помощи, едно е дадено под наем за просия и едно се отглежда от роднини някъде като Козета на Виктор Юго. Интересно е, че за даденото дете се плаща от приемните родители, което е много близо до проституцията със сводник родител. Това "родителстване" създава предпоставки за изключителни гаври с децата, не просто сексуални, а социални гаври, които граничат с историите за робството.


На този фон, в тази реалност българската социална система не може да се справи с подмяната, изчезването и появата на нови деца.
Българската социална система е като сляп расист на който всички цигани са й еднакви и всяка циганка може да вземе дете от махалата на съответната възраст, за да докаже нещо в общината или пред мързеливите ни институции. Това се е случвало пред наш телевизионен екип, където родители през няколко месеца показват различни деца на един и същи кмет, за да ползват някакви социални облаги.


Вместо социална система реално съществува институт на робството, в който деца се дават под наем, продават се, трафикират се, експлоатират се сексуално и за работа, подменят се при нужда и пак при нужда се представят за свои пред властите. Този български проблем отдавна е станал балкански и европейски, но розовите чиновници в Европа нямат такова въображение, за да си представят как една жена подменя детето си с по-малко само и само да е рентабилна в просията.


Мария може да е българче. Може да е албанче или дете от черкезки произход.


Мария може да е всяко дете.


Само че с нейната съдба днес се занимава гръцкият премиер. Това не може да се случи в България - президентът е твърде зает да се занимава с "обикновени хора", а сегашният премиер, каквото и да направи, ще бъде освиркан. Но трябва да видим разликата в подхода към един и същи проблем у нас и в Гърция. Проблем, който никой не решава, докато стотици деца наоколо никога няма да станат нормални личности.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:42 · 30.04.2014
Всичко до тук е самата истина. Кои сте вие българи и не разбирате за какво става дума. като пишете коментари имате ли поне гимназия и разбирате ли за какво става дума? Един от малкото които бъркат в помията и не се гнуси , а вие го хулите1 Разбира се че държавата трябва да вземе мерки,а вие какво искате?Да се правим че не виждаме и след 20 години да сме циганска държава? Е тогава щте доидат и ще ни оправят....но няма да има България! Ясно ли е!!!коко
Потребител · 12:45 · 19.02.2014
До кога ще величаеш циганите бе мангал мръсен.
Потребител · 20:33 · 25.11.2013
да те ебат всички цигани само да и паднеш
Потребител · 15:31 · 21.10.2013
Браво за точния анализ на стуацията с ромите у нас.Но в циганска държава те си правят каквото щат- недосегаеми от законите
Потребител · 11:46 · 21.10.2013
Карбоски си е тъп комунист от времето на доносника Кеворкян изобщо не е случаен трябва да се види кой е баща му
Потребител · 22:37 · 21.10.2013
@Потребител С какво те подразни Карбовски бе.
Истинката · 06:51 · 05.03.2015
@Потребител Не бе КарбоВски е друг човек,тоя пише за КарБоски......Или и тои не знае за кого пише/наи вероятно/След 1990 година е трудно да разбереш кои как пише
Истинката · 06:52 · 05.03.2015
@Потребител Но поне е чувал думата Комунист и сега ни плаши!!
Истинката · 06:55 · 05.03.2015
@Потребител Ама тои работи??Другия дето му се пречело де....От работа,чак минискуса му се скъса!
БЪЛГАРИН · 11:42 · 21.10.2013
Да защото в национал-шовинистична Гърция не галят мангалите с перце. Има от какво да се поучин в тази насока от тях. Аман от толерантност. Предлагам никаква толерантност повече включително и към такива антибългарски лайнарски путки като карбовски
123 · 09:53 · 21.10.2013
Откакто Карбовски премина в дудук-тв започна да плюе Плевнелеив и да гали с перце Орешарски! Жалко за теб Карбовски, ти си новия Бареков, само че се продаде мн. по-евтино.
Потребител · 14:55 · 21.10.2013
@123 Когато възхваляваше Буда що не го плюехте бе, пикльовци малолетни???
Потребител · 15:25 · 21.10.2013
@Потребител Плюехме го, ти не го плюеше. Карбовски е морална курва, онбслужваща силният на деня.
отегчен читател · 16:47 · 21.10.2013
@Потребител и кой от журналята не е? Нали с това си вадят хляба, лижат, мажат, лъжат, преувеличават, омаловажават, а бе, учени хора, който плаща той поръчва материала и по негов вкус и желание се пише.
Стефан · 09:53 · 21.10.2013
Това не е работа на президента или премиера! Достатъчно е те да надзирават институциите и да им теглят ушите за глупостите, които правят.
Потребител · 14:54 · 21.10.2013
@Стефан Като не е работа на президента и премиера, защо президента мъца само за тези бежанци, а опозицията готви вот на недоверие срещу премиера заради тях?
Селянин смотан, ей!!!
Потребител · 08:05 · 21.10.2013
"Само че с нейната съдба днес се занимава гръцкият премиер. Това не може да се случи в България - президентът е твърде зает да се занимава с "обикновени хора", а сегашният премиер, каквото и да направи, ще бъде освиркан."
Прав си, Карбовски, един от малкото пъти, в които съм съгласен с теб.
Единият се прави на опозиционер, а на другият се пречи да работи.
Потребител · 15:28 · 21.10.2013
@Потребител Горкият Орех, пречели му да работи. Ако не му пречехме, вече щеше да изплащаш АЕЦ за 10 милиарда с лихвите от 1988.
Бачо Кольо · 06:57 · 05.03.2015
@Потребител Ама тои работи ли? Малеииии от работа,чак минискус скъса!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент