Деца за продан - Стандарт Нюз


14:02 ч.

25.10.13

5 мин.

12015

40

0
Деца за продан

Господин президент!


Знаете ли, господин президент, защо често косата на циганчетата по махалите е боядисвана?


Обръщам се към вас, защото олицетворявате държавата, обръщам се и към всеки, който все още има сърце и власт да работи за нея. Позволявам си да го направя между много провокации към вас или въобще към властта не защото на този фон искам да звуча като всички. А защото се случват неща, които са неотложни и необратими.


Господин президент, следите ли случая с "русия ангел"? Така западните медии нарекоха малкото момиче без възраст - Мария, която беше намерена при чужди хора, представящи се за нейни родители в Гърция. Журналисти от цялата планета се занимават с това дете. Институции в Ирландия правят кръвни тестове на деца от цигански семейства, провокирани от случващото се с нашата Мария. Време е и вие да реагирате.


Господин президент, съдбата на това дете ще бъде ползвана и забравена от медиите. Но последните години сигурно сте наблюдавали моята работа и тази на колегите журналисти - случва се нещо у нас, което


е време да наречем хуманитарна катастрофа


Става дума за децата, на които не се дава шанс да се изградят като личности. Става дума за местата, където кортежът ви не стига. Става дума за циганския проблем. Наричам го така само за удобство и яснота, без никаква умисъл за дискриминация. Иначе става дума за демографски и социален апокалипсис от местно значение. Затова и се обръщам към вас.


Господин президент - стотици хиляди деца в България се раждат и не достигат до учебната скамейка. Нещо повече - стотици хиляди деца са приковани от родителите си в XVIII век, в едно Дикенсово време, където оправданието е беднотия и диващина. Стотици хиляди деца са оправдание родителите им да взимат пари от данъкоплатците и да нямат задължения като граждани и родители. Същите деца живеят в среда, която е, меко казано, нечовешка. Към това се добавят трафикът, експлоатацията и социалното, и човешкото унижение. Господин президент - български деца през последните 20 години се продават на килограм в Гърция и Италия и никой не знае съдбата им. И още нещо - понякога, както в случая на малката Мария, такова продадено дете се връща на продавача, просто защото има дефект (проблем с очите). Това не е журналистическа сензация. Това е разследване в последните десет години на много мои колеги, включително журналисти от Би Би Си, всички наши вестници и телевизии. Лично моят екип два пъти си е купувал българско бебе, бил е посредник по такава сделка, втория път на живо по телевизията. Едно дете у нас,


българче се продава като прясно охладено месо за 1000 евро


Господин президент - "случаят Мария" е само повод да поискаме от вас реакция по това, което се случва в България по махалите. Истината е, че развитието на тези деца се спъва от кланови, културни и етнически различия. И истината е, че социалната ни система не работи дори под санитарния минимум. Децата от семейството на Мария с течение на години са гледани от съседи в град Николаево и нашите институции въобще не знаят за това. Това е "случаят Мария" - дори и да приемем вече за нормално у нас да се продават деца. Случаят е навсякъде и от него стават "добри" репортажи за България. Но зад тези репортажи има продадени в робство деца, женитби насила, бизнес с жени булки, бизнес с деца за просия, които се изхвърлят, след като пораснат, инцест, отвратителен бизнес с педофили и чуждестранни граждани, дошли у нас на особени сексекскурзии.
Господин президент, някой трябва да назове с думи и конкретика "циганския проблем". Официални кампании като "десетилетие на ромското включване" са безчестна дейност на фона на истинските проблеми на бедните у нас и техните деца. Хората, за които говоря, не са точно "бедни", те са оскотели от липса на връзка с държава и институции, от липса на образование и за много от тях, ако трябва да бъдем честни, спасение няма. Но за техните деца възможностите още не са изчерпани. Това, което трябва да се направи с тях (а не за тях), трябва да стане национален приоритет още утре. Още утре трябва да се криминализира изоставянето на деца. Продажбите и трафикът трябва да се наказват жестоко от закона. Скритата педофилия не трябва да се крие зад кланови и етнически обичаи. Сексуалното образование трябва да стане приоритет сред бедните. Нещо повече - неходенето на училище трябва да има изключителни последствия върху родителите. Отнемането на такива деца от родителите е спасение, не е кръвожадна дейност. А опитите за "спасяване на родителския потенциал", за които говорят институциите днес, са лицемерие и предизвикват вече не недоумение, а погнуса.


Знаете ли, господин президент, че у нас само непълнолетните майки са над 500 000? Не ви ли жегва това?


Аз съм български журналист, който не разбира как така от цял свят институциите се задействаха и организирано разследват "случая Мария" - докато у нас никой официално не говори за случая. Аз не разбирам господин президент, но трябва да ви го кажа - сигурно темата за Гърция ще ви подразни, но след като имате къща там, Вие сигурно знаете, че само в Солун има стотици български деца, които просят по нощите в гръцките заведения. Тези деца трябва да са на училище, а не с акордеон по улиците или да мият коли по гръцките кръстовища. Къде е тяхната държава, господин президент, къде трябваше да са те? Трябваше да са на училище, тук. Но те правят секс в Дортмунд, продадени са на летището в Милано, раждат се и са забравени в Ламия. Какво правите, господин президент, какво работи държавата?! Не виждате ли какво се случва?


Знам, че не съм в списъка с фаворизираните от Вас журналисти, но изключително неприятно ще ми бъде и ще се разгневя, ако не ми отговорите или ако ми отговорите официално, сухо и по бюрократски отвратително. Повтарям - за тези които не я виждат - у нас се случва хуманитарна катастрофа, социално бедствие, което ще бъде платено от мен, Вас и нашите деца. Ще бъде платено на цената не просто на лош имидж, а на цената на пълна загуба на национално съзнание и дори територии. България не може да има никакви претенции за минало и цивилизованост, ако днес не може да се справи с този конкретен проблем, засягащ вече една четвърт от населението. Трябва да признаем проблема си, за да можем да го решим. Бездействието на държавата и на институции в този момент е вече чист расизъм, признаване на второ качество хора у нас, разделяне на хората по цвят на кожата. Но проблемът не е цигански. Проблемът, господин президент е български. Отдавна.


А иначе - циганчетата по махалите у нас им се боядисват често косите заради въшките. Ето нещо, което едва ли знаете, господин президент. С цялото ми уважение към институцията искам да разберете посланието ми и заедно да осъзнаем, че никой от нас вече не иска да живее, а камо ли да е президент в държава, в която въшките и бълхите са абсолютно актуален проблем.
Всъщност писмото ми може да се изрази само в един въпрос, не, не е излишно любопитство - как се чувствате, господин президент, когато гледате по Скай нюз репортажите по "случая Мария"? Как се чувствате като президент и като българин?


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

хъш · 04:20 · 08.06.2015
Карбовски, и ти ли Бруте? И ти ли посочваш палячото като "олицетворение на държавата". Не Карбовски, това е палячото, конците водят към друга ръка и друг мозък, посочи ги!

Докато посочваме палячовци като причина - така ще е.
Потребител · 20:42 · 21.10.2014
карбовски еби се в гъза
Потребител · 18:41 · 04.10.2014
Добре, Карбовки, ама по-добре да дадете някакво или няколко предложения за решение на проблема. Аз имам - всички граждани на БГ , които ползват здравеопазване, образование, социални, публични придобивки и.т.н - ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ или да са плащали данъци.
юрген · 08:19 · 20.08.2014
г-н Карбовски,винаги ми е допадал острия ви език и се възхищавам на жаждата ви ,истината и справедливоста да възтържествуват,наречете ме предател или родоотстъпник,но аз избягах и спасих семейството си и себе си от тази извратена държава,популизъм,шовинизъм и престъпно безхаберие,тотална циганизация и още куп неща ме доведоха в бяла и нормална държава,моята нова и истинска родина,статиите ви са чудесни,но това е глас в пустиня
Потребител · 12:38 · 12.02.2014
Малко позакъсняла статия . Може би трябваше да бъде написана по времето когато Агент ГоЦЕ беше президент. Ама тогава стискаше ли ти да пишеш такива статии и да задаваш такива въпроси. А може би беше редно да зададеш същите тези въпроси и на Доган, Станишев и царя навремето.Как мислиш а?
коци · 18:54 · 07.01.2014
БРАВО КАРБОВСКИ !!
Потребител · 15:17 · 23.12.2013
Срещъл съм и щастливи българи- май бяха цигани !
Николай · 20:37 · 19.12.2013
Абе Карбовски, абе момче, ти добре ли си бе, 500 000 непълнолетни майки, само погледни в сайта на НСИ и ще видиш че лицата от женски пол между 10 и 19 години са около 320 хиляди (това барабар с българите и арменците).
Потребител · 12:46 · 16.12.2013
Карбовски какво казваш на коментаторите от чужбина,които виждат какво се случва с ромите в България ? Как защитаваш България ? Защото за чужбина не са просто социални грижи и президента,за чужбина са българите и България,които имат практики да продават деца,дискриминират цял етнос е така нататък ? Много би ме интересувало това
Потребител · 11:46 · 25.11.2013
Карбовски, що не неправи едно разследване за каналите, по които яки 20-30 годишни цигани се превръщат в пенсионери по болест?А българите ходят болни на работа и виждат достъп до ТЕЛК малко преди представянето им пред Отеца.Струваше като журналист по времето на "Егоист".Сега си гаден продавач на кал и мръсотия, да не би българинът да успее да посрещне някой от дните си ведро и в настроение.Зад хиперболизирането на всичко циганско и родно съзирам един малко женствен комплекс, но други са го разисквали преди мен.
мария · 16:53 · 10.11.2013
Може и да е вярно това което пишеш Карбовски,но аз не ти вярвам. След отиването ти в Делянпеевската, Барековската и Кошлуковската телевизия не те гледам,пък рядко чета поръчковите ти статии.Ти си журналистически труп......
Потребител · 13:56 · 04.11.2013
Господин Карбовски, тези въпроси трябва да зададете на вашите работодатили. От тази статия става ясно , че вие сте поръчков журналист-драскач.
Потребител · 21:32 · 01.11.2013
Всичкото много убаво, ама защо "Господин Президент"? Защо не Господин Станишев (имайки предвид огромната подкрепа на циганския електорат към комунистите) или господин Доган (който се предполага че е основанта им подкрепа)?. Циганския проблем е такъв какъвто е поради специалното отглеждане на този етнос от горепосочените партии и коалиции. Какво общо има президентът? По тая логика, защо не обвиниш Арнолд Шварценегер или Далай Лама?
Потребител · 18:36 · 04.10.2014
@Потребител Много суперски коментар. Аз също считам, че в държавата България най-дискриминирани и онеправдани са тези, които и плащат данъци.
Потребител · 12:03 · 28.10.2013
Чудесна статия. Но просто не мога да не изразя недоумение във връзка с коментарите отдолу. Какво значение има кой я е писал и как може който и да е да приписва качества на автора при положение, че си служи със статистически данни и анализира позорен и гнусен проблем, който просто си циркулира и никой не го решава. Каквито и да било личностни определения са абсолютна профанизация на написаното в статията.
Потребител · 19:30 · 27.10.2013
Този по-добре да се обърне към тези, които му плащат да пише глупостите си, защото те доведоха България до това състояние, а уви и продължават вместо къ ЕДИНСТВЕНИЯ политик, който наистина има общ език с хората, които не са операирани от морал
Потребител · 17:17 · 27.10.2013
Казусът е толкова прост....щом имаш повече от 2 деца в бедна България значи можеш да си позволиш да ги отглеждаш и НЯМАШ НУЖДА ОТ ПОМОЩИ.Моментално спиране на помощите и животните може да спрат да се множат безконтролно.
Потребител · 16:48 · 27.10.2013
ЗАЩО НЕ! В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО СЕ ПРОДАВА! ВКЛЮЧИТЕЛНО И АВТОРА НА СТАТИЯТА!
american boy · 16:43 · 27.10.2013
Този Мартин Карбовски ми беше една идея по-малко противен докато не отиде да работи за Дудука, Пеевски и Доган. ДПС е с електорат от турци, мангали и току-там някой изменник на вяра и родина като Х. Бисеров и Данчо Келнера. Сега и Мартин К. се е наредил до тях да зоба в техните ясли.
Потребител · 11:02 · 27.10.2013
Поредния пидил лизач
Потребител · 21:17 · 26.10.2013
Kato Punta Mara!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент