07:40

12.03.18

2171

0

4

0

Инерком: Държавата има досатъчно механизми да осигури обществения интерес и доставките на електричество до потребителите

от редактор |

Инерком: Държавата има досатъчно механизми да осигури обществения интерес и доставките на електричество до потребителите

Инерком-България не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единствения начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители, казва в интервю за Ройтерс Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията.

Преди дни българският финансов министър Владислав Горанов също коментира , че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Редица експерти и анализатори в България също споделят това мнение.
"Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес", казва Стоева пред Ройтерс.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването. В петък от централата на ЧЕЗ в Прага заявиха, че ше направят обстоен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ше обявят решението си в началото на април.

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията Инерком е с активи за около 100 милиона лева /62.90 милиона долара/, има твърд ангажимент да приключи тази транзакция и смята да го спази.
Що се отнася до притесненията за финансирането на сделката, от Инерком казват, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в транзакцията.

От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било дискутирано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.

"От подписването на договора до сега, преговорите с банките вървят добре", заявява Стоева, като не споменава конкретни имена на банки поради строгите клаузи за конфиденциалност на сделката.

"Никакви офшорни компании няма да участват в тази транзакция, желанието ни е да направим прозрачна сделка", казва още тя.
www.standartnews.com © всички права запазени