16:10

17.06.17

1470

0

0

0

Евродепутатът Илхан Кючюк на стратегическа визита в Кипър

от Стандарт |

Евродепутатът Илхан Кючюк на стратегическа визита в Кипър

Групата на АЛДЕ посредничи за обединение на острова

София, 17 юни 2017 г. – Евродепутатът на ДПС Илхан Кючюк взе участие в стратегическа визита в Кипър, която бе организирана от групата на АЛДЕ в Европейския парламент. По време на посещението евродепутатите се срещнаха с лидерите на двете страни, специалния пратеник на ООН за Кипър и представители на гражданското общество.

„Смятам, че моментът е подходящ за провеждане на тази визита, защото сме в заключителната фаза на историческите преговори. Срещите които проведохме ни индикираха, че двете страни споделят едно мнение по голяма част от деликатните теми и остава да се разберат по въпросите за сигурността и гаранциите. Това е последния шанс на това поколение политици. И Анастасиадис и Акънджъ трябва да проявят своето лидерство. Лидерството не е стратегически или тактически въпрос, то е в името на двете общности", заяви Кючюк.

По време на визитата, в която участие взеха още евродепутатите Хавиер Нарт и Мариче Схаке беше изразена позицията, че Европейския съюз трябва да продължава да насърчава двете страни като използва своя политически и дипломатически потенциал. Според Кючюк ще бъде истински международен и външнополитически успех за България, ако обединението се случи по време на нашето председателство.

Припомняме, че поредния кръг от преговори за обединението на остров Кипър ще започнат на 28 юни в Швейцария.
www.standartnews.com © всички права запазени