08:30

18.06.17

1175

0

1

0

Нова програма: Бавачка от държавата

от редактор |

Нова програма: Бавачка от държавата

20 млн. лв. ще помогнат на 1500 родители да се върнат на работа

Държавата ще плаща за бавачка, ако детето не е успяло да влезе в ясла или забавачка. Това ще става по програма, която се реализира с европейски средства.

"Целта е да подпомогнем родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани", съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Нова тв.

Програмата ще осигурява гледачи на деца от 0 до 5 години. Предвидени са 20 милиона лева за 1500 семейства. Кандидатстването ще е облекчено и ще отнема до 2 седмици. Ще става и по електронен път, разясни Русинова.

Приоритет ще са хора, регистрирани в бюрата по труда. Възнаграждението за бавачките ще се изчислява на база минимална работна заплата и в зависимост от работното време на родителите.

Програмата е насочена приоритетно към самотните родители и хората в неравностойно положение. При подбора на детегледачите ще се "стимулират" хора в предпенсионна възраст, също регистрирани в бюрата по труда. За предпочитане ще бъдат кадри с опит в педагогиката и грижата за хора.

Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.-министър Русинова.
www.standartnews.com © всички права запазени