15:20

12.10.17

2862

0

6

0

Министър Петков: Няма грешка на НОИ с пенсиите

от редактор |

Министър Петков: Няма грешка на НОИ с пенсиите

4900 души остават без реално увеличение заради облагодетелстване преди това

НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка. Но има и малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение, това обяви социалиният министър Бисер Петков на пресконференция по повод жалби на възрастни граждани. "160 са получените жалби при нас до момента от пенсионери, които твърдят, че не са получили увеличение", заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов ." Всички те, обаче, са получили минималната пенсия, която от 1 октомври т.г. вече е 200 лв., добави той

Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение на пенсиите- тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер и това се отнася до 4900 пенсионери, уточни той, цитиран от БГНЕС.

Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването, обясни министърът. От 2017 г. има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години т.нар. швейцарско правило, продължи Петков.

Новото е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило. Процентът на увеличение на пенсиите за т.г. е 2.4% на база данните за средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за 2016 г. До 1 януари т.г. тежестта на година осигурителен стаж беше 1.1%, а от 1-ви януари 2017 г. за новите пенсии и от 1-ви юли 2017 г. за старите нарасна с 1.26%, което е, всъщност, нарастване с 2.4%. Този нов механизъм, приет през 2015 г., като част от пенсионната реформа, тази година за първи път беше приложен на практика. Целта е да се стимулира участието в пенсионната система и да се отчита осигурителния принос на лицата в по-голяма степен, разкри министърът.

С преизчисляването на пенсиите се определя нов размер на пенсиите към датата на отпускането на пенсията. В масовия случай увеличението е с 2.4%, но има и малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение- именно това са тези 4900 пенсионери. Има жалби от пенсионери, но тези жалби не са много. При някои пенсии са се насложили някои промени в годините на механизми и нормативни актове, коментира Бисер Петков.

Целта ни е да надградим този нов механизъм и да отчетем опита, който имаме при сегашното преизчисляване. Тези 4900 пенсионери във времето по някакъв начин са били облагодетелствани с увеличени пенсии и тъй като действащият закон е приложен правилно ние нямаме основание да ревизираме цифрите и да им доплащаме допълнително пари, отсече Петков.

От следващата година размера на пенсиите ще нараства съобразно нарастването на тежестта на осигурителния стаж, т.е. ако процентът, който се получава по швейцарското правило на очакваните данни за 2017 г., е 3.8%- с толкова ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери, завърши министърът. 
www.standartnews.com © всички права запазени