18:35

13.11.17

1252

0

5

0

Банско протестира срещу "зелената мафия"

от Владимир Симеонов |

Банско протестира срещу "зелената мафия"

Да се актуализира старият План за управление на Национален парк „Пирин", което да разреши изграждането на втори кабинков лифт над курорта Банско. Това предложение бе внесено днес в Министерството на околната среда и водите от кмета на общината Георги Икономов.

До тези действия се стига, след като вече 4 години се бави приемането на новия План за управление на НП „Пирин". В момента се водят и няколко съдебни дела, което означава, че решение няма да има в близките 2-3 години.

„Искаме да сложим край на дългите опашки пред начална станция на единствения лифт. В пикови дни се чака по 2-3 часа, което е антиреклама не само за Банско, но и за България", твърди градоначалникът. Той уточни, че искането към МОСВ е да се промени старият План и да се разреши строителството на втори лифт, тъй като няма никакви законови пречки за това.

Икономов уточни, че ако се даде зелена светлина на проекта, ще бъде внесено конкретно инвестиционно предложение. То ще мине през всички необходими екологични оценки. Ако се установи, че не уврежда природата строителството на втора кабинка, ще се реализира проектът. Ако обаче уврежда природата, няма да бъде прието и осъществено предложението на местната власт в Банско.
www.standartnews.com © всички права запазени